Google+ Followers

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Επικαιροποιώντας την 25η Μαρτίου ..            Πλησιάζει η 25 Μαρτίου ..... θα γιορτάσουμε την μνήμη της εθνεγερσίας του 1821, παρελάσεις  , δηλώσεις πολιτικών , εκφωνήσεις και εορτές στα σχολεία και τέλος το τηλεοπτικό σκέλος της επετείου , με αναπαραγωγή των γνωστών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου (επίσης περασμένα μεγαλεία) , τα γνωστά παρατράγουδα των μαθητικών παρελάσεων , οι σχολιασμοί για τις ...μαθητικές φούστες, τα γοβάκια, τις μούντζες και τα συνθήματα που θα φωνάξουν οι παρευρισκόμενοι μη επίσημοι πολίτες ( αν δεν κάνουν την παρέλαση κεκλεισμένων των θυρών προς αποφυγή εντάσεων) .
            Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους περισσότερους  πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους , τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας βρίσκεται στην μέγγενη της κρίσης , να αξιοποιούν  την κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται για να φωνάξουν, να μιλήσουν, να ακουστούν σε αυτούς που η πολιτεία ονομάζει επισήμους. Και γιατί οι επίσημοι, επώνυμοι , δεν κάθονται να αφιερώσουν έστω και λίγο χρόνο στον αφανή , ανεπίσημο ανώνυμο Έλληνα ; Είναι σαφές ότι οι πολίτες κινούνται , επιζητούν λύσεις, ο ριζοσπαστισμός της κοινωνίας , δεν είναι ανησυχητικός ,όταν υπάρχει συνείδηση, αλληλεγγύη και στοχευμένη δράση από μέρος των πολιτών. Μπορεί να τρομάζει αρκετούς , στα κανάλια και στο περιβόητο “σύστημα” το γεγονός ότι μέσα στη κοινωνία ( ω θεοί!), δυνάμεις δραστηριοποιούνται. Είναι απόλυτα λογικό και αποτελεί μονόδρομο  τη στιγμή που οι θεσμικά “υπεύθυνοι” φορείς δείχνουν να  βρίσκονται βυθισμένοι στις χρόνιες παθογένειες, αποτελούν μέρος των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν και δεν δείχνουν διαθέσιμοι να αλλάξουν το παραμικρό.
            Πολλές φορές σε συζητήσεις που έχω και με δικά μου πρόσωπα , ακούω το γνωστό “και τι να κάνουμε;”.  Αυτό το “και τι να κάνουμε”, κουσούρι ή μάλλον τρόπος σκέψης πλέον, κληρονομιά της σύγχρονης πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας που γεννά θλίψη, απογοήτευση, κατάθλιψη αδιέξοδα με αποτέλεσμα όλα αυτά να στερούν την ελπίδα και την πίστη που έχουν οι άνθρωποι πρώτα και κύρια , στις δυνατότητες τους και μετά σε οτιδήποτε άλλο . Δεν είναι τυχαία η εκρηκτική άνοδος των αυτοκτονιών το τελευταίο χρόνο, σε μία χώρα που το κλίμα της δεν επιτρέπει και δεν εξηγεί τέτοια ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών. Μήπως λοιπόν θα έπρεπε κάποιοι να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους σχετικά με αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο και άκρως σημαντικό θέμα...
            Έρχεται η 25η Μαρτίου , και προσπαθώ να επικαιροποιήσω μέσα μου , το νόημα της.. Το αναζητώ στους χαμένους αγώνες των τελευταίων γενεών , στην υποτέλεια και την ενδοτικότητα , των σύγχρονων κοτζαμπάσηδων , στο διαφωτισμό που δεν έγινε ποτέ , στους κεφαλικούς φόρους και στις Υψηλές Πύλες που ακόμα και σήμερα λαμβάνουν αποφάσεις για τις ζωές μας. .. κάποια πράγματα δυστυχώς δεν άλλαξαν ανά τους αιώνες .  Όμως ελπίζω πως σύγχρονοι Κλέφτες και Αρματολοί θα κάνουν  την εμφάνιση τους .. όχι τηλεοπτικοί αστέρες , ούτε πατριδοκάπηλοι . Ήρωες της διπλανής πόρτας, άτομα που θα αποτελέσουν τη μαγιά , για να ανθίσει η σύγχρονη παλιγγενεσία . Που με την ασυμβίβαστη στάση τους θα πουν το δικό τους όχι στην επιχειρούμενη διατήρηση και παράταση, της σύγχρονης μιζέριας. Άτομα τα οποία θα είναι ταπεινά και συνάμα θαρραλέα . Που πίσω από την ταπεινότητα δεν θα κρύβεται ο ραγιαδισμός και το θάρρος δεν θα συνιστά θράσος ή αλαζονεία .
            Πιστεύω ότι αυτά τα άτομα υπάρχουν . Είμαστε εμείς . Είναι η κοινωνία που καθημερινά βάλλεται  και βλάπτεται , όχι μόνο από τις αποφάσεις που παίρνονται ερήμην της , αλλά και από την φρασεολογία που υιοθετούν τα διάφορα κέντρα ενημέρωσης. Μια φρασεολογία που έχει κατασκευαστεί για να λειτουργήσει σαν επιδημία και να αλλοιώσει συνειδήσεις. Ας είναι λοιπόν αυτή , η 25η Μαρτίου, αφορμή για να στείλουμε όλοι μαζί , όχι μήνυμα αλλά εντολή. Εντολή αλλαγής , προόδου και ανάστασης. Προς πάσα κατεύθυνση. Προς την Υψηλή Πύλη την Ιερά Συμμαχία , και τους εγχώριους κοτζαμπάσηδες . Το αντάρτικο που φοβούνται δεν είναι το «αντάρτικο πόλεων» η οι «επαναστατικές ασκήσεις» , αλλά ο σύγχρονος νεοελληνικός διαφωτισμός , που θα αφυπνίσει τις  κοιμώμενες σιωπηλές μάζες. Ας έρθει ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου